Zapisz się na zajęcia z hiszpańskiego - sprawdź tutaj

Szkoła języka hiszpańskiego
w Warszawie El Puerto

facebook
Blog o języku hiszpańskim

Hiszpański przepis na przepyszne Torrijas Sevillanas.

Kategoria: Kraje hiszpańskojęzyczne

Przepis na Torrijas Sevillanas w języku hiszpańskim i polskim – La receta de Torrijas Sevillanas en español y en polaco.

 

Zapraszamy do zapoznania się z hiszpańskim przepisem na wysmażane, słodkie bułeczki z miodem – Torrijas:

La receta de torrijas es una receta muy popular y conocida dentro de la gastronomía española. Torrijas se consume, sobre todo, en época de Semana Santa en numerosas zonas de España, convirtiendose en un plato muy típico y con mucho éxito en esas fechas. 

Przepis na torrijas to przepis bardzo popularny i znany w hiszpańskiej kuchni. Torrijas spożywa się, przede wszystkim podczas Wielkiego Tygodnia w licznych regionach Hiszpanii, stały się typowym daniem tego okresu.

Te presentamos una de las mejores formas de preparar las torrijas, las tradicionales torrijas sevillanas. Es una forma de preparar torrijas estupenda, porque tienen un sabor  único. Vamos a explicar el proceso de preparación paso a paso. 

Prezentujemy Tobie jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie torrijas, tradycyjne torrijas sevillanas. Jest to wspaniały sposób na przygotowanie torrijas, ponieważ mają wyjątkowy smak. Wyjaśnimy proces przygotowania krok po kroku.

 

Ingredientes (składniki) :

– Pan para torrijas, 350 gramos (chleb (kromki) na torrijas, 350 gram)
– Huevos, 3 o 4 grandes (jajka, 3 lub 4 duże)
– Clavos, un puñado (garść goździków)
– Vino blanco, medio litro (białe wino, pół litra)
– Agua (woda)
– Miel, medio kilo (miód, pół kilo)
– Aceite de oliva (oliwa z oliwy) 

 

Preparación (przygotowanie) :

Para empezar vamos a poner a calentar un cazo con la miel, un vasito de agua y un puñado de clavos (la especia), y lo dejamos hasta que se diluya la miel y quede de forma más liquida. Por otro lado coge un recipiente amplio y mezcla el vino con un vaso de agua. Y en un bol grande bate los huevos. Y por último pon una sartén con aceite de oliva virgen extra a calentar. 

Na początek podgrzewamy w garnku: miód, szklankę wody, garść goździków i zostawiamy do moment, aż miód rozpuści się i pozostanie w płynnej formie. Jednocześnie weź szerokie naczynie i wymieszaj wino ze szklanką wody. W dużej misce wymieszaj jajka. Na koniec na patelni rozgrzej oliwę extra virgen.

Una vez que el aceite esté caliente tenemos que mojar las rebanadas en el vino rebajado con agua, bien empapado para que coja sabor, pero sin que se nos rompa el pan. Lo pasamos después por el huevo batido, escurrimos y echamos a la sartén. Fríe todas las rebanadas bien por ambos lados, y al sacarlas las vas colocando en un recipiente amplio hasta que se templen un poco. 

Kiedy oliwa jest podgrzewana, musimy namoczyć kromki chleba w winie rozcieńczonym w wodzie, namaczamy intensywnie aby chleb nabrał smaku, ale bez przesady żeby nie zaczął się rozpadać. Wkładamy to później do rozbełtanych jajek, odsączamy i wkładamy na patelnię. Smaż wszystkie kromki z dwóch stron, ułóż je w szerokim naczyniu, aby trochę ostygły.

Cuando acabes de freír todas las torrijas las pasas por la miel y las vas colocando en el recipiente donde las vayas a servir. Luego las puedes servir con la miel aparte, y que cada uno se sirva más de miel. Espera a que se enfríen bien para comerlas, ya que así estarán más ricas, porque además los sabores se habrán mezclado mejor. Como ves no es demasiado complicado preparar estas estupendas torrijas sevillanas, una verdadera delicia :)

Kiedy zakończysz smażenie, wkładasz torrijas do miodu, a później układasz je w naczyniu, w którym będziesz je podawać. Później możesz je serwować z miodem oddzielnie, aby każdy mógł nałożyć sobie więcej miodu. Poczekaj z jedzeniem aż dobrze ostygnął, dzięki temu będą smaczniejsze, ponieważ smaki dobrze się wymieszają. Jak widzisz przygotowanie wspaniałych torrijas sevillanas, prawdziwej rozkoszy, nie jest zbyt skomplikowane :)

 

torrijas2

 

źródło: Receta Torrijas

 

¡Que aproveche!

Smacznego!

 

Język hiszpański Warszawie ze szkołą El Puerto.

 

Poinformujemy cię o nowych wpisach! Wystarczy, że zostawisz swojego maila!

Adres email

Kategorie:

Zapisz się! Cennik Galeria
Menu Title

El Puerto - szkoła języka hiszpańskiego w Warszawie.

Naszym celem jest organizowanie kursów, które pozwolą w efektywny sposób uczyć języka hiszpańskiego. Stawiamy na wysoką jakość oferowanych zajęć i kursów. Oferujemy zajęcia w małych grupach, przy zachowaniu atrakcyjnych cen.

Język hiszpański Warszawa to nasza specjalność.

 

 

El Puerto szkoła języka hiszpańskiego Warszawa

ulica Nowolipki 12/4
00-153 Warszawa

kontakt@elpuerto.pl